Knie-artrose

Fietsen verstandig?

Feit

Bij hardlopen wordt de knie belast met 6x uw lichaamsgewicht bij elke stap

Máxima Medisch Centrum

Value-Based Health Care

ESSKA Accredited Teacher

Orthopedie Groot Eindhoven

Goede uitleg is essentieel voor juiste keuze behandeling

Meniscus-scheur

Voorste kruisbandreconstructie

Achterste kruisbandletsel

Zorg op maat

YouTube kanaal dr RPA Janssen

Internationaal wetenschappelijk onderzoek

Kruisbandoperaties knie

RPA Janssen MD PhD

Kruisbandoperaties

Waardegedreven zorg

Last van knie-artrose?

Spreekuur / Policlinique / Outpatient clinic

Nederlandse Vereniging voor Arthroscopie

Máxima Medisch Centrum

Kruisbandoperaties bij kinderen

Veel pijn bij ernstige knie-artrose?

Samen met uw arts gekozen voor een knie-operatie?

Eenzijdige knie-artrose knie en actief leven?

Máxima Medisch Centrum Eindhoven-Veldhoven

Kwaliteit van leven

Samen kiezen voor de beste behandeling

Sporten met plezier

Oplossingen voor de lange termijn

Associate Professor Knee Reconstruction

Fact

Kneecap pain is a regular occurrence in fitness knee rehabilitation

Knee osteoarthritis

Cycling wise?

Fact

When running, the knee is loaded with 6x your body weight with each step

Knieletsel: veel gestelde vragen

Een knieletsel is vervelend en kan leiden tot pijn of instabiliteit van de knie in dagelijks leven of bij sportactiviteiten. Op deze webpagina vindt u de meest gestelde vragen over knieletsels.

“Is een knieblessure hetzelfde als een knieletsel?”

Ja, de woorden blessure en letsel worden beiden gebruikt om aan te geven dat de knie klachten geeft. “Blessure” wordt in de volksmond vaak geassocieerd met letsels die door overbelasting zijn ontstaan zonder acuut moment. Als het letsel acuut is ontstaan wordt medisch gezien vaker de term “knieletsel” gebruikt. Op deze webpagina wordt de term knieletsel gebruikt om aan te geven dat de klachten acuut zijn ontstaan door een verdraaiing of geweld van buitenaf bij sport of (ski)ongevallen. 

“Hoe ontstaan knieletsels?”

Knieletsels ontstaan meestal bij een verdraaiing van de knie bij sport- of ski/snowboardactiviteiten. Ook een directe klap (= trauma) tegen het onderbeen door een ongeval of tegenstander kunnen leiden tot knieletsels. De aard van het trauma kan leiden tot specifieke knieletsels of combinatieletsels. Bij een verdraaiing bij ski, voetbal, hockey of zaalsporten ontstaan meestal letsels van de binnenband, meniscus en/of voorste kruisband. Bij een directe klap tegen het onderbeen of een overstrekking van de knie kunnen ook letsels ontstaan van de achterste kruisbandbuitenband van de knie of zenuwletsel van het been. Bij ernstige ongevallen kunnen meerdere banden kapot gaan en kan de knie in zijn geheel uit de kom schieten (= knieluxatie). Hierbij kan zelfs het been bedreigd raken door bloedvatproblemen, gelukkig zeldzaam. 

“Kan de fysiotherapeut een knieletsel herkennen?”

Ja, fysiotherapeuten hebben goede richtlijnen om acute knieletsels te herkennen en te behandelen vanuit hun beroepsvereniging KNGF (Koninklijk Nederlands Genootschap voor Fysiotherapie). In 2015 is er een uitstekende Evidence Statement opgesteld voor de behandeling van acute knieletsels in Nederland. Dit statement geeft de “state of the art” behandeling weer op basis van wetenschappelijk onderzoek en sluit aan bij de internationale medische richtlijnen van kniespecialisten. Hierin staat ook vermeld wanneer iemand snel moet worden doorverwezen naar een ziekenhuis. Voor meer informatie zie KNGF ES “Acuut knieletsel”.   

“Wanneer moet ik naar een dokter?” 

Na een knieletsels is het goed om de knie te koelen. Dit beperkt de zwelling en de pijn. Het is verstandig om een arts te raadplegen bij de volgende klachten of symptomen:

  • als u niet op het been kunt steunen of lopen of mank loopt
  • als de knie dik wprdt na een letsel
  • als er blauwe plekken aan de binnen-, buitenzijde of rondom het knie ontstaan
  • als u een slapend gevoel of tintelingen in de voet heeft (gehad) na het letsel
  • als de voet koud aanvoelt of bleek ziet
  • als u het gevoel heeft dat de knie op slot schiet
  • als de knie instabiel aanvoelt of “zwabbert”
  • bij pijn in de knie of twijfel of er een bandletsel is ontstaan. 

“Moet er altijd worden geopereerd na een knieletsel?”

Nee, een aantal knieletsels kunnen uitstekend genezen zonder operatie mits herkent binnen 2 weken en adequaat behandelt met een brace of gips. Dit geldt voor letsels van de binnenband (mediaal collateraalband), buitenband (lateraal collateraalband) en achterste kruisband van de knie. Een voorste kruisbandscheur geneest meestal niet, maar hiervoor blijkt ook niet altijd een operatie noodzakelijk. De indicaties voor een voorste kruisbandoperatie kunt u nalezen bij “Voorste kruisband op maat“. 

“Hoe snel moet ik een brace of gips hebben na een kniebandletsel of achterste kruisbandletsel van de knie?”

Binnen twee weken na het letsel dient de diagnose gesteld te zijn en de behandeling begonnen. De brace of gips is voorradig en kan elke dag worden aangemeten door de gipsmeester in het Máxima Medisch Centrum. 

“Mag ik de brace afdoen onder de douche?”

Nee, dat is niet verstandig. De brace dient 24 uur per dag te worden gedragen, ook onder de douche. De gipsmeester geeft u adviezen hoe u hiermee het beste kunt douchen. Uiteraard is dit niet heel praktisch, maar het is gebleken dat de band slechter geneest met als gevolg problemen bij (sport)activiteiten op de langere termijn als u de brace afdoet.

“Wanneer mag ik met fysiotherapie beginnen na een knieletsel?”

Dat mag al in de eerste week. Wetenschappelijk onderzoek heeft aangetoond dat het belangrijk is om de beweeglijkheid van de knie zo spoedig mogelijk terug te krijgen met een normaal looppatroon (evt. met 2 krukken) en de zwelling van de knie te beperken. Dan is er minder spierkrachtverlies en een sneller herstel na een knieletsel. Deze adviezen staan ook in het KNGF ES “Acuut knieletsel” zoals eerder vermeld. Uw fysiotherapeut speelt hierin een belangrijke rol.

“Kan ik weer sporten na een knieblessure?”

Ja, het merendeel van de mensen kan weer sporten na een knieletsel, mits op tijd herkend en adequaat behandeld. Soms is een periode van fysiotherapie nog verstandig voor een goed herstel. Uw behandelend arts zal dit met u bespreken.