Wearable sensor systems measure differences in...
Osteotomie bij knie-instabiliteit
Een chronische instabiliteit van de buitenbanden van de knie is een ernstig knieletsel. Deze posterolaterale instabiliteit komt vaak voor in combinatie met kruisbandscheuren. Correctie van de O-beenstand is de eerste oplossing voor dit knieprobleem (zie osteotomie). Dit artikel is gepubiceerd in het magazine Zorg voor Beweging (2007).
De wind in je gezicht. Scherpe ijzers op glad ijs. Je lichaam tot het uiterste drijven. Al heel zijn leven is dhr. E.S. (31) verzot op schaatsen. Als schaatscoach bij de clubselectie van IJsclub Eindhoven traint hij talentvolle junioren en twee veteranen die actief zijn op hoog niveau. Alleen gooide een vervelende knieblessure roet in het eten. Op 5 juli 2006 ging hij onder het mes. “Ik ben erg blij dat ik ben geopereerd.”
Aanvankelijk stond hij niet te springen om onder het mes te gaan. “Ik ga al bijna van mijn stokje bij het prikken van bloed, dus de mededeling van dokter Janssen was niet prettig. De orthopedisch chirurg en mijn fysiotherapeut hebben goed uitgelegd wat er ging gebeuren. Verder heb ik de bovenbeenspieren van mijn rechterbeen voor de operatie extra getraind, zodat die meer spierkracht hadden na de operatie.”
Heuvel af
Bijna vijf jaar geleden scheurde de schaatscoach tijdens een looptraining zijn voorste kruisband en de buitenste band van zijn rechterknie. “We renden heuvels op en af. Toen ik naar beneden liep, viel ik. Zo gebeurde het. In de tijd daarna deed ik veel krachttraining. Zo had ik minder last van de blessure. Helaas viel ik in februari 2006 van de trap. Toen was het echt mis. Ik ging soms wel een aantal keer per dag door mijn knie. Daarna deed lopen pijn. Die pijn hield soms twee minuten aan, maar ook wel eens een half uur of een uur. Het was duidelijk dat er iets moest gebeuren.”
Dichtgroeien
Op woensdag 5 juli was hij in de namiddag aan de beurt om plaats te nemen op de operatietafel. “Dokter Janssen deed een osteotomie, oftewel een standbeencorrectie. Hij heeft mijn scheenbeen doorgezaagd en opnieuw vastgemaakt met een ijzeren plaat. Hierdoor is mijn onderbeen iets naar buiten komen te staan. Ik heb van een licht o-been nu een licht x-been gekregen. Bij de ijzeren plaat ontstaat een wig tussen het bot, dat langzaam dicht moet groeien.”
Energie
Drie dagen later mocht de schaatstrainer weer naar huis. De revalidatie duurt een jaar. De eerste 2 maanden liep hij op krukken. “Maar het is me niet tegengevallen. Dat komt waarschijnlijk omdat ik het ergste verwachtte.” De eerste vier weken mocht hij gedeeltelijk op zijn rechterbeen steunen. Daarna ging de belasting stapsgewijs omhoog. “Met mijn fysiotherapeut leerde ik steeds verder te lopen met krukken. Eerst vijftig meter, daarna honderd. Langzaamaan bouwden we het op. Ik had een rolstoel om langere afstanden af te leggen. De eerste keer zonder krukken lopen was raar. Je voelt je onzeker en instabiel. Het is heel onwennig.”
Schaatsen
Schaatsen is zijn hobby. “Ik heb als kind aan wedstrijdschaatsen gedaan in de gewestelijke selectie. Ik deed mee aan de Nederlandse Junioren Kampioenschappen.” Tijdens zijn studie in Amsterdam besloot hij te stoppen met wedstrijdschaatsen en training te gaan geven. Normaal gesproken traint hij mee met de ploeg. “In de zomer betekent dat mountainbiken, hardlopen, schaatsoefeningen op het droge en skeeleren. In de winter conditietraining en schaatsen. Bewegen is voor mij erg belangrijk. Ik doe het al heel mijn leven.”
Diep gaan
Sinds januari 2007 geeft hij weer één avond in de week training bij de ijsbaan. “Zelf kan ik nog niet voluit schaatsen. De wig in het bot is nog niet helemaal volgroeid. Waarschijnlijk gebeurt dat komende zomer. Ik zit sinds januari wel weer op de mountainbike. In het begin hield ik het driekwartier vol. Ondertussen train ik drie keer in de week twee uur. Maar het zal nog wel een jaar duren voor mijn beenspieren weer helemaal sterk zijn. De afgelopen maanden heb ik geen pijn meer gehad aan mijn knie. Ik kan alleen nog niet diep gaan tijdens het schaatsen. En als ik hinkel, voel ik het. Maar dat heeft ook te maken met kracht en vertrouwen.”