Knie-artrose

Fietsen verstandig?

Feit

Bij hardlopen wordt de knie belast met 6x uw lichaamsgewicht bij elke stap

Máxima Medisch Centrum

Value-Based Health Care

ESSKA Accredited Teacher

Orthopedie Groot Eindhoven

Goede uitleg is essentieel voor juiste keuze behandeling

Meniscus-scheur

Voorste kruisbandreconstructie

Achterste kruisbandletsel

Zorg op maat

YouTube kanaal dr RPA Janssen

Internationaal wetenschappelijk onderzoek

Kruisbandoperaties knie

RPA Janssen MD PhD

Kruisbandoperaties

Waardegedreven zorg

Last van knie-artrose?

Spreekuur / Policlinique / Outpatient clinic

Nederlandse Vereniging voor Arthroscopie

Máxima Medisch Centrum

Kruisbandoperaties bij kinderen

Veel pijn bij ernstige knie-artrose?

Samen met uw arts gekozen voor een knie-operatie?

Eenzijdige knie-artrose knie en actief leven?

Máxima Medisch Centrum Eindhoven-Veldhoven

Kwaliteit van leven

Samen kiezen voor de beste behandeling

Sporten met plezier

Oplossingen voor de lange termijn

Associate Professor Knee Reconstruction

Fact

Kneecap pain is a regular occurrence in fitness knee rehabilitation

Knee osteoarthritis

Cycling wise?

Fact

When running, the knee is loaded with 6x your body weight with each step

Fanatiek basketbalspel

Scheuren van de meniscus en voorste kruisband komen frequent voor bij draaisporten zoals voetbal, hockey en zaalsporten. Voorste kruisbandscheuren komen bij vrouwen 6x zo vaak voor dan bij mannen. Deze blessures komen voor bij jonge kinderen tot volwassenen. De adequate behandeling van bandletsels en meniscusscheuren zijn noodzakelijk om sport en dagelijkse activiteiten weer mogelijk te maken. Dit gaat vaak stapsgewijs. De meniscus kan soms gehecht worden, zeker belangrijk bij kinderen. Het behoud van de meniscus is belangrijk om zware belasting van de knie toe te staan en de kans op knieslijtage te beperken. Een operatie van de voorste kruisband is bij kinderen wordt bepaald door de nog te verwachten lengtegroei. Ter illustratie een casus van een 11 jarig meisje met meniscusscheuren (zowel binnen- als buitenmeniscus) en een voorste kruisbandruptuur.  

Voordat ik mijn knieblessure kreeg deed ik aan paardrijden en basketbal. Ik had geen last van mijn knie totdat ik ‘omgebeukt’ werd tijdens een wedstrijd van basketbal. Ik belandde op mijn knie. 

Dat was half mei 2007. Ik heb er toen nog erg lang mee rond gelopen. Maar omdat ik er zo vaak doorheen ging zijn we uiteindelijk toch naar de dokter gegaan. Die stuurde ons door naar een fysiotherapeut die zei dat we naar het ziekenhuis moesten gaan. In het ziekenhuis moesten we eerst röntgenfoto’s maken, daar was niks op te zien dus moest ik ook een MRI scan laten maken. De MRI hadden we laten maken begin zomervakantie. Eind zomervakantie kregen we de uitslag en ik werd zo snel als het kon geopereerd. 

Er werd een deel van mijn meniscus weg gehaald en een deel gehecht. Mijn voorste kruisband was afgescheurd. Die tijd drong het nog niet echt tot me door dat ik een hele ernstige knieblessure had. Ik dacht gewoon: als ik doe wat ze zeggen kom ik er zo vanaf. Maar toen ik weer gewoon naar school ging en niet mee mocht doen met gym, tja dan heb je veel vrije tijd. Ik moest 2,5 jaar overdag altijd een knie-brace aan omdat ik heel snel door mijn knie kon gaan. Dat komt ook met de nodige irritatie maar op een gegeven moment accepteer je dat wel. 

Nu ben ik voor de tweede keer geopereerd aan mijn knie, nu hebben ze een voorste kruisband reconstructie gedaan. Dat is goed gelukt. Ik ben nu nog steeds bezig met de revalidatie maar ik mag alweer zwemmen en paardrijden. Waar ik heel blij om ben. Eén ding is zeker: die kniebrace mis ik niet! 

Bedankt dr. Janssen.