Knie-artrose

Fietsen verstandig?

Feit

Bij hardlopen wordt de knie belast met 6x uw lichaamsgewicht bij elke stap

Máxima Medisch Centrum

Value-Based Health Care

ESSKA Accredited Teacher

Orthopedie Groot Eindhoven

Goede uitleg is essentieel voor juiste keuze behandeling

Meniscus-scheur

Voorste kruisbandreconstructie

Achterste kruisbandletsel

Zorg op maat

YouTube kanaal dr RPA Janssen

Internationaal wetenschappelijk onderzoek

Kruisbandoperaties knie

RPA Janssen MD PhD

Kruisbandoperaties

Waardegedreven zorg

Last van knie-artrose?

Spreekuur / Policlinique / Outpatient clinic

Nederlandse Vereniging voor Arthroscopie

Máxima Medisch Centrum

Kruisbandoperaties bij kinderen

Veel pijn bij ernstige knie-artrose?

Samen met uw arts gekozen voor een knie-operatie?

Eenzijdige knie-artrose knie en actief leven?

Máxima Medisch Centrum Eindhoven-Veldhoven

Kwaliteit van leven

Samen kiezen voor de beste behandeling

Sporten met plezier

Oplossingen voor de lange termijn

Associate Professor Knee Reconstruction

Fact

Kneecap pain is a regular occurrence in fitness knee rehabilitation

Knee osteoarthritis

Cycling wise?

Fact

When running, the knee is loaded with 6x your body weight with each step

Editor’s Pick Prof Stafano Zaffagnini Journal of Experimental Orthopaedics

Dietvorst, M., Verhagen, S., van der Steen, M. C., van Douveren, F. Q. M. P., & Janssen, R. P. A. (2024). Anterolateral augmentation procedures during anterior cruciate ligament reconstructions in skeletally immature patients: Scoping review of surgical techniques and outcomes.
Journal of Experimental Orthopaedics, 2024:11(1), Article e12012. https://doi.org/10.1002/jeo2.12012
Lees meer

Weer een normaal leven na een knieprothese!

Knieartrose kan grote beperkingen geven in het leven van elke dag. Een totale knieprothese kan een oplossing zijn bij deze klachten. Dankzij het KNie Actief Programma (KNAP) in het Máxima Medisch Centrum Eindhoven herstellen patiënten sneller na de operatie en kunnen ze meestal na 3 dagen weer naar huis. In deze casus beschrijft een 59 jarige vrouw haar belevenissen na een knieprothese bij artrose.

In de loop van het jaar voorafgaande aan de operatie werden de klachten steeds heviger: de pijn nam toe bij opstaan en lopen en de afstanden werden steeds korter. Traplopen ging voetje voor voetje en ook ’s nachts werd ik steeds vaker wakker van de pijn bij het gaan verliggen. Zowel dr Janssen als ikzelf wilden eerst alle andere mogelijkheden bekijken (o.a. intensieve gespecialiseerde fysiotherapie en een speciale injectie) vóór er besloten werd over te gaan tot een totale knieprothese. 

Na enige tijd bleek dit laatste toch noodzakelijk te zijn. De intake hiervoor (afspraken met o.a. anaesthesist, orthopedie consulente, bloedafname etc.) vond op 1 dagdeel aaneengesloten plaats. Fijn, want dat scheelt een hoop gedoe. Er werden ook specifieke informatieboekjes meegegeven. Voor diegenen, die daar behoefte aan hadden werd er een datum voor een groeps- informatiemiddag vastgesteld. Hierop werd alles zorgvuldig uitgelegd en mochten er vragen gesteld worden. 

De opname en operatie zelf verliep precies zoals beschreven in de informatieboekjes. De afdeling is helemaal ingericht voor dit soort opnames, zelfs stoelen zijn aangepast en het personeel is gespecialiseerd in postoperatieve verpleging na knie- en heupoperaties. Zij zijn snel ter plaatse en erg bereidwillig. Van de operatie zelf merk je weinig: ik voelde niks, sukkelde dankzij het roesje regelmatig in slaap en in de waakmomenten werd ik op de hoogte gesteld van de vorderingen door een verpleegkundige die naast je zit en je constant in de gaten houdt. teru op de afdeling was de ‘pijn’ die ik ervaarde heel anders dan die, waaraan ik vantevoren gewend was. Die was fel en met scheuten en nu voelde mijn been alleen maar loodzwaar aan. Meteen de eerste dag al gaan oefenen lijkt raar, maar het is een heel plezierige ervaring: je knie kan al een beetje krom zonder de pijn van voorheen. Ook de eerste keer weer gaan staan (eerste dag) is eng, maar dat zit vooral tussen je oren. 

Het is verbazingwekkend hoe snel je weer op de been bent en je (met krukken) weer voort kunt bewegen. Als je thuis bent is het wel van belang om, ook in aanvulling op de fysiotherapie, zelf goed te oefenen, m.n. het strekken. Ik legde bv. regelmatig mijn voet op een bankje en een zak met tijdschriften op mijn knie. De eerste tijd heb je bij het lopen nog het gevoel dat je door je knie heen zakt, maar dat wordt langzamerhand minder. Na drie maanden kon ik zonder stokken op vakantie: niet té lange wandelingen, maar wel weer het gevoel een normaal leven te kunnen leiden. Nu –na een half jaar- voelt alles weer zoals 5 jaar geleden. Van niks of niemand meer afhankelijk en midden in het leven! Leve de knieprothese en dr Janssen !!!