Knie-artrose

Fietsen verstandig?

Feit

Bij hardlopen wordt de knie belast met 6x uw lichaamsgewicht bij elke stap

Máxima Medisch Centrum

Value-Based Health Care

ESSKA Accredited Teacher

Orthopedie Groot Eindhoven

Goede uitleg is essentieel voor juiste keuze behandeling

Meniscus-scheur

Voorste kruisbandreconstructie

Achterste kruisbandletsel

Zorg op maat

YouTube kanaal dr RPA Janssen

Internationaal wetenschappelijk onderzoek

Kruisbandoperaties knie

RPA Janssen MD PhD

Kruisbandoperaties

Waardegedreven zorg

Last van knie-artrose?

Spreekuur / Policlinique / Outpatient clinic

Nederlandse Vereniging voor Arthroscopie

Máxima Medisch Centrum

Kruisbandoperaties bij kinderen

Veel pijn bij ernstige knie-artrose?

Samen met uw arts gekozen voor een knie-operatie?

Eenzijdige knie-artrose knie en actief leven?

Máxima Medisch Centrum Eindhoven-Veldhoven

Kwaliteit van leven

Samen kiezen voor de beste behandeling

Sporten met plezier

Oplossingen voor de lange termijn

Associate Professor Knee Reconstruction

Fact

Kneecap pain is a regular occurrence in fitness knee rehabilitation

Knee osteoarthritis

Cycling wise?

Fact

When running, the knee is loaded with 6x your body weight with each step

Een dagje flow surfen

Een acuut letsel van de achterste kruisband wordt vaak miskend. De achterste kruisband is één van de belangrijkste banden in de knie en kan goed herstellen mits spoedig herkend (<2 weken na het letsel). Behandeling kan dan zonder operatie plaatsvinden met uitstekend resultaat. Ter illustratie een casus van een 25 jarige vrouw met acuut achterste kruisband letsel.

Ik ging naar een waterpark om daar te leren flowsurfen. Zag er supergaaf uit, een waterbaan waarbij je op een plankje op een “ideaal” golf surft. (er wordt een dun laagje water met 70 km/uur over een soort omhooglopend trampolinezeil gestuwd). Het ging fantastisch met name omdat de beweging op snowboarden lijkt en ik daar een enorme fan van ben! 

Tot 10 minuten voor het einde. Ik viel op mijn knie tijdens een draaibeweging. Het was direct een vreselijke pijn en het besef dat er iets grondig mis was. Mijn onderbeen stond in een hoek ten opzichte van mijn bovenbeen. Ik schrok en dacht: dit moet zo snel mogelijk terug. Zonder na te denken rukte ik aan mijn onderbeen om het weer in een rechte lijn met mijn bovenbeen te krijgen. Het lukt enigszins waarna ik hevig moest braken van de pijn. De medewerker van het waterpark zei direct: dat is gebroken dat zie je zo. Mijn knie zag er inderdaad vreemd uit maar ik merkte dat ik bij een volledig gestrekt been wel kon staan, hoewel de knie de neiging had naar binnen te klappen, viel de pijn mee,…. Gelukkig niet gebroken! 

Mij werd via een collega chirurg, de orthopedisch chirurg Rob Janssen aangeraden in het Máxima Medisch Centrum. Een supervriendelijke betrokken arts die direct actie ondernam. Aangezien ik een koudere voet had en langs de rand wat minder gevoel, dacht hij aan bloedvatletsel en liet direct een scan maken om dit uit te sluiten. Gelukkig waren de bloedvaten nog intact. Het onderzoek en MRI wezen uit dat ik een achterste kruisbandletsel had. Ik had het gevoel dat het maar het beste was om direct geopereerd te worden zodat ik zo snel mogelijk aan revalidatie kon beginnen en weer op de benen zou staan om door te gaan met mijn opleiding. Om van snowboarden en tennissen nog maar te zwijgen. Rob Janssen was er echter heel duidelijk in dat het een betere optie zou zijn om niet te opereren en mijn been met een gipskoker te behandelen. Daarbij trok hij dan mijn onderbeen wat naar voren ten opzichte van mijn bovenbeen om de juiste positie te verkrijgen, dit werd nog met röntgenfotos gecontroleerd.

Na enkele gipswissels voelde mijn knie opeens heel anders. Eerdere keren voelde ik mijn onderbeen telkens wegzakken als het gips eraf ging (wat een weeïg gevoel in mijn maag gaf) maar nu bleef het gewoon goed! Het gips werd verwijderd. De eerste stapjes voelde alsof het nooit meer goedkwam! Zo een gek dun been,..wat volledig onbestuurbaar leek. Met een brace en fysiotherapie ging dit gelukkig al snel vooruit. 

Een jaar later heb ik zelfs alweer halve dagen kunnen snowboarden! Als dank heb ik een filmpje gemaakt voor mijn TOP-orthopeed Rob Janssen.