Knie-artrose

Fietsen verstandig?

Feit

Bij hardlopen wordt de knie belast met 6x uw lichaamsgewicht bij elke stap

Máxima Medisch Centrum

Value-Based Health Care

ESSKA Accredited Teacher

Orthopedie Groot Eindhoven

Goede uitleg is essentieel voor juiste keuze behandeling

Meniscus-scheur

Voorste kruisbandreconstructie

Achterste kruisbandletsel

Zorg op maat

YouTube kanaal dr RPA Janssen

Internationaal wetenschappelijk onderzoek

Kruisbandoperaties knie

RPA Janssen MD PhD

Kruisbandoperaties

Waardegedreven zorg

Last van knie-artrose?

Spreekuur / Policlinique / Outpatient clinic

Nederlandse Vereniging voor Arthroscopie

Máxima Medisch Centrum

Kruisbandoperaties bij kinderen

Veel pijn bij ernstige knie-artrose?

Samen met uw arts gekozen voor een knie-operatie?

Eenzijdige knie-artrose knie en actief leven?

Máxima Medisch Centrum Eindhoven-Veldhoven

Kwaliteit van leven

Samen kiezen voor de beste behandeling

Sporten met plezier

Oplossingen voor de lange termijn

Associate Professor Knee Reconstruction

Fact

Kneecap pain is a regular occurrence in fitness knee rehabilitation

Knee osteoarthritis

Cycling wise?

Fact

When running, the knee is loaded with 6x your body weight with each step

Editor’s Pick Prof Stafano Zaffagnini Journal of Experimental Orthopaedics

Dietvorst, M., Verhagen, S., van der Steen, M. C., van Douveren, F. Q. M. P., & Janssen, R. P. A. (2024). Anterolateral augmentation procedures during anterior cruciate ligament reconstructions in skeletally immature patients: Scoping review of surgical techniques and outcomes.
Journal of Experimental Orthopaedics, 2024:11(1), Article e12012. https://doi.org/10.1002/jeo2.12012
Lees meer

Artrose van de knie

Slijtage van de knie (knieartrose) kan ingrijpende gevolgen hebben op het dagelijks functioneren. Indien de pijn ’s nachts optreedt en de loopafstand minder dan een kwartier is ondanks pijnstillers, kan een knieprothese operatie (kunstknie) een goede oplossing zijn voor de pijn en kwaliteit van leven. Ter illustratie een casus van een 50 jarige vrouw met knie artrose behandeld met een totale knieprothese.

Ik ben als relatief jonge vrouw (50jr) met knieklachten terecht gekomen bij dr Janssen, orthopedisch chirurg in het MMC. Na goed overleg, dr Janssen neemt ruimschoots de tijd voor je tijdens het spreekuur, werd na de nodige foto’s, scans en gesprekken over alle negatieve en positieve gevolgen, besloten tot een operatie. Medisch inhoudelijk komen tijdens deze gesprekken o.a. aan bod: de (relatief jonge) leeftijd voor het plaatsen van een prothese; de voor en nadelen hiervan; dat een prothese geen leven lang meegaat; eventuele beperkingen die zich kunnen voordoen; wat je eigen verwachtingen zijn na de operatie. 

Dr Janssen is in alle gesprekken heel eerlijk in zijn informatie. Hij heeft een duidelijke, deskundige mening en zal bij enige twijfel ook collegiale consultatie vragen. Pas als dr Janssen helemaal achter zijn besluit staat en er geen alternatieven meer voorhanden zijn, zal hij voorstellen om over gaan tot de operatie.

De informatie die je vooraf krijgt van de fysiotherapie, de orthopedisch consulenten en via de voorlichtingsmiddag op het MMC, maken nog meer duidelijk wat je te wachten staat. De opnameperiode in het MMC Eindhoven heb ik als positief ervaren. Het personeel is zorgzaam vanaf het moment van opname tot ontslag. Dat artsen die je dagelijks bezoeken geven je als patiënt het gevoel dat je goed in de gaten gehouden wordt.

Het ‘huiskamerproject’ (alle patiënten die het bed uit mogen, verblijven gezamenlijk in de ‘huiskamer’) heb ik als prettig ervaren. Als patiënten onder elkaar motiveer je de ander bij het herstel en revalidatieproces. Zodra het mogelijk is, meestal de tweede dag, begin je met je revalidatie. Hierbij word je begeleid door de fysiotherapie van het MMC. Dit gebeurt gezamenlijk binnen het huiskamerproject of individueel. 

Na het ontslag ben ik voor verdere revalidatie terecht gekomen bij de fysiotherapeut Dhr Frans Brooymans. Dhr Brooymans en dr Janssen werken nauw samen. Dhr Brooymans heeft zich gespecialiseerd in de behandeling van cliënten met knieproblemen. In eerste instantie ligt de nadruk bij de therapie op het strekken van het been, gevolgd door het buigen en het weer aanleren van een goed looppatroon. Dit klinkt eenvoudiger dan het lijkt. In de laatste fase van de revalidatie ga je de knie weer meer belasten. De fysiotherapeutische behandeling is ingedeeld in individuele begeleiding in het begin. Later volgt het oefenen in groepsverband. Het is hard werken maar het resultaat dat je bereikt mag er zijn, ook al kost het bloed, zweet en tranen. 

Achteraf gezien ben ik zeer blij met het besluit tot plaatsing van de knieprothese. Ik heb geen pijn meer, ik heb mijn energie weer terug. Het voelt enorm goed. Ik participeer weer in het arbeidsproces en ik kan weer lange wandelingen en fietstochten aan. Ik ben er van overtuigd dat ik een groot deel hiervan te danken heb aan de kundige behandeling en begeleiding van de arts en fysiotherapeut en natuurlijk ook door mijn eigen inzet en doorzettingsvermogen.